DI-UMONS : Dépôt institutionnel de l’université de Mons

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(titres de publication, de périodique et noms de colloque inclus)
2005-01-01 - Livre/Chapitre ou partie - Anglais - 12 page(s)

Vaïtilingon D., Jangoux Michel, Grosjean Philippe , "Cultured aquatic animal species: The european edible echinoid Paracentrotus lividus" in "Aquaculture Compendium"

  • Edition : CAB International, Wallingford (UK)
  • Codes CREF : Océanographie biologique (DI3191), Physiologie des invertébrés (DI3229), Anatomie générale [morphologie animale] (DI3218)
  • Unités de recherche UMONS : Ecologie numérique des milieux aquatiques (S807), Biologie des Organismes Marins et Biomimétisme (S864)
  • Instituts UMONS : Institut des Biosciences (Biosciences)
Texte intégral :

Abstract(s) :

(Anglais) Sea urchin gonads have been consumed since pre-historic times and trade in Europe goes back since ancient times (Allain, 1972; Lawrence, 2001). Paracentrotus lividus is the common European edible sea urchin species. It is distributed along the Atlantic coast, from Ireland to Morocco, including the Azores and Canary islands, and throughout the Mediterranean Sea. In most of its geographical areas, it is the most exploited species and its gonads are highly appreciated and consumed locally. Sea urchin fisheries in France are some of the oldest in the world, with P. lividus dominating these fisheries.

Notes :
  • (Anglais) http://www.cabi.org/compendia/ac/index.asp

Mots-clés :
  • (Anglais) Paracentrotus lividus
  • (Anglais) echinoderms
  • (Anglais) aquaculture
  • (Anglais) sea urchin